De Nederlandse Rotsplanten Vereniging (NRV) is een platform van en voor lief-hebbers van rotsplanten. De NRV is in 1985 opgericht en heeft in 2010 haar vijfde lustrum gevierd, ondermeer met het uitbrengen van een jubileumboek. Tegenwoordig heeft de vereniging zo’n 700 leden. Hieronder zijn zowel beginners als experts en kwekers van rotsplanten.

De vereniging organiseert elk jaar twee keer een verkoopdag. Eén in het voorjaar, dit is meestal in combinatie met het Rotsplantenweekend van de Botanische Tuinen Utrecht, en één in het najaar. Verder worden er planten-shows, (dia)lezingen en activiteitendagen georganiseerd voor de leden.

Viermaal per jaar verschijnt ons verenigingsblad „Folium Alpinum“. Daarnaast ontvangen de leden jaarlijks een extra bulletin met de ledenlijst en aan het einde van het jaar de zadenlijst. Uit deze zadenlijst kunnen leden 20 soorten zaad gratis bestellen.